هوش مالی چیست – 8 توصیه برای تقویت هوش مالی کودکان
اردیبهشت 13, 1402 1402-02-20 17:52هوش مالی چیست – 8 توصیه برای تقویت هوش مالی کودکان
هوش مالی چیست – 8 توصیه برای تقویت هوش مالی کودکان
چرا برخی کودکان در ورزش، برخی در ریاضی و برخی دیگر در نقاشی، خواندن یا نواختن ساز بهتر هستند؟ پاسخ ساده است، هر کودکی انگیزه و استعدادهای خاص خود را دارد که با سرعت خود و به گونه ای متفاوت از دیگران رشد میکند. هوش انواع مختلفی دارد. از جمله میتوان به هوش ریاضی، هوش هیجانی، هوش ورزشی، هوش زبانی، هوش هنری و غیره اشاره کنیم. در این مطلب قصد داریم در مورد هوش مالی و اهمیت آن در زندگی فرد صحبت کنیم و نحوه پرورش هوش مالی از کودکی را شرح دهیم.
هوش مالی چیست
هوش مالی توانایی درک و مدیریت موثر امور مالی است و شامل ترکیبی از دانش، مهارت و نگرش مالی میشود که افراد را قادر میسازد تا در مورد منبع مالی در زمان حال و آینده تصمیم بگیرند. برای اینکه بگوییم فرد دارای هوش مالی است باید در با موارد زیر آشنا باشد.
- بودجهبندی: برنامهریزی مالی، تخصیص پول به هزینههای مختلف و پسانداز کردن جزء مهارت بودجهبندی است.
- سرمایهگذاری: شناخت انواع مختلف سرمایهگذاری، ریسک و بازده آنها و انتخاب استراتژی سرمایهگذاری مناسب بخشی از هوش مالی است.
- مدیریت بدهی: فرد باید بتواند هزینهها و بدهیهای خود را به صورت مسئولانه مدیریت کند.
- برنامهریزی مالی: توسعه و اجرای برنامههای مالی بلندمدت که با اهداف و اولویتهای شخص هماهنگ باشند.
- مدیریت ریسک: در مدیریت ریسک، فرد ریسکهای مالی از جمله از دست دادن درآمدها، هزینههای غیرمنتظره و نوسانات بازار را میشناسد و مدیریت میکند.

هوش مالی جنبهای حیاتی از امور مالی شخصی است و به طیف وسیعی از مهارتها و شایستگیها نیاز دارد.
8 روش برای افزایش هوش مالی کودکان
برای کمک به کودکان برای جلوگیری از اشتباهات بزرگترها و برای داشتن زندگی مناسب مالی، باید به آنها نکات ضروری در مورد پول آموزش داده شود. آموزش چگونگی مدیریت امور مالی باید از سنین پایین شروع شود. یادگیری مدیریت امور مالی در سن پایین سرگرمکننده و هیجانانگیز است. زمانیکه فرد در بزرگسالی با مشکلات مالی مواجه میشود، اینگونه آموزشها همراه با استرس زیادی خواهند بود. از طرفی تقویت هوش مالی کودک باعث میشود که کودک در زمان بزرگسالی در موقعیت بهتری از نظر مالی قرار داشته باشد. در ادامه 8 روش برای افزایش هوش مالی در کودک را بررسی میکنیم.
1- آنها را در موقعیت پسانداز قرار دهید
کودکی که تشویق میشود تا درصدی از پول خود را پسانداز کند، در بزرگسالی کمتر به مشکلات مالی دچار خواهد شد. یک قلک فانتزی برای فرزند خود تهیه یا اقدام به باز کردن حساب پسانداز برای او کنید. به آنها کمک کنید تا پول خود را پسانداز کنند. نرمافزارهای آموزش مدیریت مالی مانند بیناپلاس نه تنها سرگرمکننده است بلکه به خوبی پسانداز را به فرزند شما یاد خواهد داد.
2- به آنها بیاموزید غذای خانگی را به جای فست فود انتخاب کنند
دوستی به من گفت: “هوسهایت تو را ورشکست می کنند”. انتخاب همبرگر، سیب زمینی سرخشده، چیپس، پیتزا و غذاهای رستورانی در مقایسه با غذاهای خانگی بسیار سادهتر بهنظر میرسد. غذای خانگی در مقایسه با غذاهای رستورانی مقرونبهصرفه و سالمتر هستند. به کودکان آموزش دهید قدر غذای خانگی را بدانند و حتی خودشان غذا درست کنند.
وقتی کودک شما به جای فست فود غذای خانگی را انتخاب کرد، درصدی از مبلغ غذا را به عنوان پسانداز به او بدهید. در پایان سال با کمک هم قلک را باز کنید و نشان دهید که این کار چه چیزی برای آنها به ارمغان آورده ست. به این ترتیب آنها انگیزه خوهند داشت تا در دفعات بعدی بیشتر تلاش کنند.
3- اولویت بندی را به کودکان آموزش دهید
3 سوال اساسی شامل موارد زیر است.
- آیا میتوانم این کالا را تهیه کنم و هزینه آن را بپردازم؟
- آیا به آن نیاز دارم؟
- آیا خرید آن ضروری است؟
اگر پاسخ هرکدام از این سوالات منفی است پس از خرید آن صرفنظر کنید. به کودک بیاموزید نداشتن چیزهایی که سایر کودکان دارند باعث نمیشود که از آنها پایینتر باشد یا دوستداشتنی نباشد. به او یاد دهید در مواقع لزوم “نه” بگوید. همچنین کودک باید یاد بگیرد که افراد بلافاصله به هر چیزی که میخواهند، نمیرسند.
4- به آنها بیاموزید کیفیت را به کمیت ترجیح دهند
همیشه ارزانتر به معنای بهتر نیست. وقتی صحبت از خرید میشود، ارزش بلندمدت بیش از هزینه باید درنظر گرفته شود. به جای خرید اقلام ارزان و بیکیفیت، کالاهای باکیفیت بخرید حتی اگر هزینه آن کمی بیشتر باشد. باتوجه به اینکه کالاهای باکیفیت عمر طولانیتری دارند، در دراز مدت در هزینه شما صرفهجویی میشود. به کودکان بیاموزید که ارزش محصولات و خدمات را در مقابل هزینه آن بسنجند.
5- آنها را با سرمایهگذاری آشنا کنید
آموزش ارزش واقعی یک کتاب در مقابل تعدادی اسباببازی کاری است که والدین باید بیش از پیش انجام دهند. وقتی کودکان از روی کنجکاوی از شما سوال میپرسند، آنها را تشویق و راهنمایی کنید تا برای یافتن پاسخ در اینترنت جستجو کنند. به زودی آنها یاد خواهند گرفت که چگونه خود را آموزش دهند. یکی از راههای آموزش سرمایهگذاری به کودکان انجام بازیهای مرتبط با آن است. برای مثال بازی مونوپولی یا روپولی علاوه بر آموزش سرمایهگذاری، جذاب است. شطرنج نیز توانایی کودک برای پیشاندیشی و تصمیمگیری قاطع در بزرگسالی را بهبود میدهد.
6- بودجهبندی وپایبندی به آن را آموزش دهید
اولین چیزی که باید به کودکان خود یاد دهید این است که هنگام رفتن به سفر، معاشرت با دوستان، خرید کردن و غیره بودجه محدودی خواهد داشت. اگر فرزند شما چیزی را درخواست می کند که در حال حاضر بودجه ای برای آن ندارید، باید توضیح دهید که چرا نمیتواند آن را دریافت کند. به او آموزش دهید که خرید باید برنامهریزی شده یا هزینه آن معقول باشد.
7- قناعت
قناعت انسان را از تلاش برای زندگی بالاتر از حد توان بازمیدارد. قناعت نداشتن، یکی از دلایل اصلی عدم رضایت افراد در زندگی است. قبل از هر خریدی باید از نظر مالی آمادگی آن را داشته باشید. به فرزندان خود بیاموزید توانایی پرداخت هر چیزی در هر زمانی را ندارند و میتوانند منتظر بمانند تا از نظر مالی آماده شوند.
8- سپاسگزاری و قدردانی را به آنها یاد دهید
قدردان بودن در مورد کوچکترین چیزها مانند ناهار مدرسه، اسباببازی جدید، لباس و کفش نو، تعطیلات و غیره باید به کودک آموزش داده شود. به آنها یاد دهید که قدردان بودن و سپاسگزاری باعث میشود اطرافیان آنها احساس بهتر و تمایل بیشتری به کمک داشته باشند.
مهارت های لازم در هوش مالی
در ادامه مهارتهایی را برمیشماریم که در زندگی مالی فرد مورد نیاز است باید از کودکی تقویت شود.
- تفکر انتقادی و حل مساله: توانایی تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی، ارزیابی گزینهها و تصمیمگیری آگاهانه
- ارتباط و همکاری: توانایی برقراری ارتباط موثر و همکاری با دیگران برای دستیابی به اهداف مالی
- برنامهریزی و سازماندهی: توانایی تعیین اهداف مالی، ایجاد برنامه مالی و مدیریت موثر منابع
- سازگاری و انعطافپذیری: توانایی سازگاری با شرایط متغیر مالی، غلبه بر موانع و مدیریت استرس مالی
تقویت هوش مالی در بزرگسالی
هوش مالی در زندگی فرد اهمیت بسیاری دارد، چراکه بیشتر مشکلات افراد به مسائل مالی مربوط میشود. نکات زیر به شما در بهبود وضعیت مالی کمک میکند.
1- دانش مالی خود را افزایش دهید
اولین قدم برای تقویت هوش مالی، افزایش دانش مالی است. درباره موضوعاتی چون بودجهبندی، سرمایهگذاری، پسانداز، مدیریت بدهی و سایر موضوعات مالی شخصی بیاموزید. درواقع سواد مالی پایه و اساس هوش مالی است.
2- هزینههای خود را رصد کنید
با رصد هزینهها میتوانید بخشهای قابل صرفهجویی را شناسایی کنید. از ابزارهای بودجهبندی و نرمافزارهای مدیریت مالی بهره بگیرید، بدین ترتیب بودجهبندی و مدیریت هزینهها برای شما آسانتر خواهد بود.
3- پسانداز کنید
پسانداز باید مداوم باشد و به عادت تبدیل شود. پسانداز کردن را بر هزینهها غیرضروری اولویت دهید.
4- سرمایهگذاری کنید
سرمایهگذاری جنبه حیاتی برای ایجاد ثروت در بلندمدت است. برای شروع میتوانید از سرمایهگذاریهای کم ریسک مانند صندوق سرمایهگذاری مشترک بهره بگیرید. نکته مهم در سرمایهگذاری این است که به پورتفوی خود تنوع دهید، با این کار ریسکها را بهتر پوشش خواهید داد. همچنین باید بیاموزید تا ریسک و بازده گزینههای مختلف سرمایهگذاری را تخمین بزنید.
5- بدهی خود را مدیریت کنید
بدهیهای زیاد مشکل بزرگی در زندگی مالی هر فرد محسوب میشود. باید بتوانید بدهیهای خود را مسئولانه مدیریت و از بدهی با بهره بالا اجتناب کنید.
6- برنامه مالی طراحی کنید
با استفاده از برنامه مالی، اهداف مالی خود را مدیریت و اولویتبندی کنید. در ادامه باید نقشه راه برای دستیابی به اهداف بلندمدت و کوتاه مدت تهیه کنید. با تغییر شرایط، برنامه خود را مرور کنید و شرایط مالی را تنظیم کنید. برنامه مالی میتواند شامل ایجاد صندوق اضطراری، برنامهریزی برای پرداخت بدهی و پسانداز برای بازنشستگی باشد.
7- انضباط مالی را تمرین کنید
هوش مالی مستلزم نظم، انضباط و خودکنترلی است. میتوانید با پایبندی به بودجه، اجتناب از هزینههای غیرضروری و مقاومت در برابر وسوسه خرید احساسی، نظم مالی را تمرین کنید.
معرفی کتاب پدر پولدار پدر فقیر
اگر به فرزندان خود میگویید: «به دانشگاه بروید، نمرات خوب بگیرید و تا زمان بازنشستگی در یک شرکت بزرگ کار کنید» ممکن است آنها را به یک زندگی کارمندی و حقوقبگیری محکوم کنید. مسیر موفقیت برای فرزندان در مقایسه با والدین بسیار متفاوت خواهد بود. فرزندان ما نمیتوانند به حقوق مادام العمر و بازنشستگی تکیه کنند. به گفته رابرت کیوساکی، نویسنده پرفروش “پدر پولدار پدر فقیر”، ما باید از تربیت فرزندانمان مانند یک کارمند دست برداریم و در عوض باید به آنها یاد دهیم که مانند صاحبان مشاغل و سرمایهگذاران فکر کنند.
رابرت کیوساکی در کتاب “پدر پولدار پدر فقیر” بر این موضوع تمرکز دارد که ثروتمندان برخلاف طبقه متوسط و فقیر جامعه، در مورد پول و ثروت مطالبی را به فرزندان خود میآموزند و این باعث تفاوت در زندگی مالی فرزندان خانوادههای ثروتمند در مقابل خانوادههای متوسط و فقیر است.
پست های مرتبط
10 روش برای پرورش مهارت ارتباط موثر در کودکان
توسعه فردی چیست و شامل چه مهارت هایی می شود
7 شیوه برای استعدادیابی کودکان
جستجو
دسته بندی ها
آخرین مقالات
تماس با ما
خبرنامه سایت